Știri localeSMS-urile pentru parcările publice din Constanța – anulate, „reactualizate“...

SMS-urile pentru parcările publice din Constanța – anulate, „reactualizate“ și suspendate în 2020. Care este situația în prezent

-

•    Pe 25 martie 2020, Curtea de Apel Constanța a anulat definitiv Regulamentul parcărilor publice din Constanța, care prevedea plata prin SMS a taxei de parcare.
•    Municipalitatea și-a „repliat“ rapid forțele și, după patru luni de „relaxare“, a fost votat un nou Regulament, care a intrat în vigoare pe 11 august 2020.
•    În aceeași zi, s-a cerut la Tribunal suspendarea noului Regulament, însă, pe 26 august 2020, judecătorii primei instanțe au respins această cerere.
•    La data de 23 septembrie 2020, s-a solicitat, tot la Tribunal, anularea noului Regulament.
•    Pe 18 noiembrie 2020, Curtea de Apel Constanța admite recursul declarat în cauză și decide, în mod definitiv, suspendarea noului Regulament al parcărilor publice.
•    În aceeași zi, primarul Vergil Chițac anunță blocarea soft-ului pentru plata prin SMS și precizează că va da dispoziție ca Poliția Locală să nu mai amendeze șoferii.
•    Tribunalul Constanța va judeca pe 1 februarie 2021 cererea de anulare a noului Regulament.

Anul care tocmai s-a încheiat a reprezentat o adevărată piatră de hotar în ce privește Regulamentul parcărilor publice din Constanța și, mai ales, plata prin SMS a parcărilor publice, modalitate agreată de municipalitate și contestată în instanță de nenumărați constănțeni, pentru diferite neajunsuri ale metodei de taxare.

Tocmai aceste neajunsuri au făcut ca, la data de 25 martie 2020, judecătorii Curții de Apel Constanța să decidă, în mod definitiv, anularea Regulamentului. Hotărârea Curții de Apel a venit după ce, în primă instanță, Tribunalul Constanța luase, în iunbiea 2019, decizia de a-l anula.

În motivarea deciziei judecătorilor de la Tribunal, decizie menținută și de instanța de apel, se arăta, printre altele, că proiectul nu a fost publicat integral şi într-un ziar de circulaţie locală.

Acces limitat

De asemenea, judecătorii au ajuns la concluzia că actul, în ansamblul său, nu este coerent, regăsindu-se în conţinutul acestuia definiţii redundante, clasificări inutile, necuprinzând toate aspectele ce ţin de organizarea şi funcţionarea parcărilor publice din municipiul Constanţa.

Foarte important, instanțele de judecată au arătat că „plata prin SMS presupune în mod obligatoriu deţinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS“.

În aceste condiții, așa cum am arătat anterior, la data de 25 martie 2020, judecătorii Curții de Apel Constanța au anulat definitiv Regulamentul parcărilor publice din Constanța.

Hotărârea privind aprobarea și funcționarea regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța fusese votată în ședința Consiliului Local Municipal Constanța din 28 iunie 2018.

La momentul respectiv, 15 consilieri locali au votat hotărârea, șapte au fost împotrivă, iar alți trei consilieri s-au abținut.

„Replierea forțelor“

Imediat după momentul martie 2020, municipalitatea constănțeană și-a „repliat“ rapid forțele și, după circa patru luni de „relaxare“ pe subiect, la sfârșitul lunii iulie în Consiliul Local Constanța s-a votat noul proiect de hotărâre privind stabilirea și sancționarea contravențiilor cu privire la utilizarea locurilor de parcare publice de pe raza municipiului Constanța.

Mai exact, era vorba despre reintroducerea amenzilor pentru neplata taxei de parcare prin SMS și ocuparea ilegală a unui loc care este deja închiriat de la primărie.

Noul Regulament al parcărilor publice din Constanța a intrat în vigoare la data de 11 august 2020.

La aceeași dată, anume, pe 11 august 2020, la Tribunalul Constanța a fost înregistrat un nou dosar în care s-a solicitat suspendarea Regulamentului.

Cererea de suspendare, respinsă în primă instanță

Puțin mai târziu, la data de 23 septembrie 2020, tot la Tribunalul Constanța a fost înregistrat și dosarul în care s-a solicitat anularea noului Regulament.

Între timp, pe data de 26 august 2020, judecătorii Tribunalului hotărâseră că nu se impune suspendarea aplicării noului Regulament al părcărilor publice.

Decizia a fost atacată în recurs și, pe data de 18 noiembrie 2020, la Curtea de Apel Constanța are loc o adevărată răsturnare de situație, întrucât magistrații instanței de recurs decid, în mod definitiv, să suspende Regulamentul.

Soft-ul pentru plata prin SMS, blocat

În aceeași zi, primarul Vergil Chițac anunță blocarea soft-ului pentru plata prin SMS și precizează că va da dispoziție ca Poliția Locală să nu mai amendeze șoferii.

Așadar, în momentul de față, Regulamentul parcărilor publice din Constanța este suspendat, astfel că șoferii nu pot primi amenzi pentru neplata parcării pe locurile publice.

În paralel, Tribunalul Constanța a amânat pentru data de 1 februarie 2021 discuțiile cu privire la anularea acestui Regulament.

În întreg acest context, șoferii din Constanța, dar și toți conducătorii auto ce au drum prin oraș și sunt vizați de subiect, nu pot decât să aștepte cu interes deciziile instanțelor de judecată cu privire la parcările publice din municipiu.

Sursa – https://www.ziuaconstanta.ro/

Ultimele articole

Se conturează fuziunea dintre clubul lui Hagi și Farul Constanța. Primăria ar investi 3 milioane de euro, iar lângă club ar veni oameni de...

O fuziune între două cluburi importante de fotbal din România, Viitorul Constanța (deținut de Gică Hagi) și Farul Constanța...

Grindeanu: Deplasarea mea în SUA în 2017 a fost plătită de PSD. A fost o vizită „semioficială”

Deputatul PSD Sorin Grindeanu a declarat, luni, că deplasarea sa în Statele Unite, efectuată în perioada în care era...

Consiliul Județean Constanța va plăti 268 de angajați ai Arhiepiscopiei Tomisului

7,1 milioane de lei vor pleca de la bugetul Consiliului Județean Constanța (CJC) în anul 2021 pentru plata unor...

O ambarcațiune cu cadavrele a 24 de migranți a ajuns miercuri pe Insula Tenerife/ Trei persoane mai erau în viață și au fost duse...

O ambarcaţiune găsită în derivă marţi, în apropierea coastelor uneia din Insulele Canare cu cadavrele a 24 de migranţi...

O reglementare care permite să impună platformelor retragerea în termen de o oră a mesajelor, fotografiilor şi înregistrărilor video online „de natură teroristă” a...

O reglementare care permite să impună platformelor retragerea în termen de o oră a mesajelor, fotografiilor şi înregistrărilor video...

Iulian Chifu, despre expulzarea spionului rus: „Arata exasperarea Romaniei. Au fost nenumarate cazuri de spionaj rezolvate in spatele usilor inchise”

In urma cu doua zile, pe 26 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta ca Romania expulzeaza un oficial din Ambasada Rusiei...